Forum SameBaby.com Strona Glówna
RejestracjaSzukajFAQUzytkownicyGrupyZaloguj
Danie z indyka

 
Odpowiedz do tematu    Forum SameBaby.com Strona Glówna » Żarcie, Żarło, Żarełko Zobacz poprzedni temat
Zobacz nastepny temat
Danie z indyka
Autor Wiadomosc
Aneta25
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 02 Lip 2010
Posty: 87

Post Danie z indyka Odpowiedz z cytatem
Hej Smile Sprawa wygl±da tak: muszę przygotować uroczyst± kolację dla rodziców mojego narzeczonego. Wiem, że te¶ciowa lubi mięso z indyka. Znalazłam przepis na kruchego indyk w potrawce z limonk± na https://www.maxkuchnie.pl/ . Może być? Podrzucicie co¶ innego? Smile


Składniki

- 1 duży filet z piersi indyczej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z limonki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki powidła ¶liwkowego
- 100 ml słodkiej ¶mietanki 30%
- 1 pęczek ¶wieżego kopru
- ¦wieży tymianek
- ¦wieżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

Krok 1: Filet myjemy, czy¶cimy z błonek i kroimy w kostkę.

Krok 2: Na rozgrzan± patelnię o wysokich ¶ciankach wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Następnie dodajemy skrojone w kostkę mięso indycze i smażymy na dużym ogniu aż uzyska złoty kolor.

Krok 3: Po intensywnym podsmażeniu mięsa dodajemy start± drobno marchewkę, oraz powidło ¶liwkowe, które doda lekkiej słodyczy. Następnie wrzucamy ¶wieży tymianek, a także dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z limonki aby zrównoważyć słodycz. Smażymy ok. 10 minut na ¶rednim ogniu. Po tym czasie wlewamy bulion warzywny i dusimy cało¶ć pod przykryciem ok 30 minut.

Krok 4: Na koniec mięso zalewamy słodk± ¶mietank±, dodajemy koper i redukujemy płyny do uzyskania gęstej konsystencji. Podajemy z kasz± lub makaronem farfalle oraz ¶wież± sałatk±.
Sro Lip 23, 2014 14:26 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Ogrodolandia
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 31 Gru 2014
Posty: 33
Skad: Chojnice

Post Odpowiedz z cytatem
Możesz jeszcze zrobić kotleciki z piersi , kroisz pier¶ w małe plastry- rozklepujesz trochę i wrzucasz do miski w której masz rozmieszane jajko z odrobin± mleka i m±ki ziemniaczanej z dodatkiem Vegety - zostawiasz na noc a na następny dzień smażysz jak zwykłe schabowe. Bardzo dobre Smile
Sro Cze 03, 2015 11:25 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Odwiedz strone autora
JalapenoLubChipotle
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 29 Paz 2015
Posty: 19

Post Odpowiedz z cytatem
Bardzo ciekawy przepis. Intryguje mnie tu koper - czy dobrze ł±czy się z powidłami i tymiankiem? Tak na wyczucie bardziej dałabym tu rozmaryn zamiast kopru, ale nie upieram się ; )

_________________
Organizujemy Imprezy Integracyjne Białystok
Czw Paz 29, 2015 18:01 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Marcela21
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 06 Lis 2015
Posty: 37

Post Odpowiedz z cytatem
Mnie szczerze mówiac łapie ostatnio kuchenny leń, dni sa coraz krótsze i szkoda mi tracic je nad garami, tym bardziej że moja ulubiona restauracja wprowadziła ostatnio oferte dań na dostawe: http://vilanova.pl/pl/catering-i-dostawa.html
Jak widać oferuj± nie tylko swoje standardowe menu ale również zestawy luchowe zupa + drugie danie za niewiele ponad dwadzie¶cia złotych. Wink
Sro Lis 18, 2015 14:48 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Patii91
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 02 Gru 2015
Posty: 93

Post Odpowiedz z cytatem
Jak± kuchnie najbardziej lubicie?
Sro Gru 02, 2015 13:20 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Ewelutka
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 27 Sty 2017
Posty: 77

Post Odpowiedz z cytatem
Na pyszne mięsko to ja zazwyczaj chodzę do http://bohemiarestaurant.pl/pl/ chyba żadna inna restauracja nie serwuje lepiej przyrządzonego no i oczywiście ja sama także takiego zrobić niestety nie potrafię... Nigdy mi nie wychodzi Sad
Pon Lut 27, 2017 16:33 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
raperka
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 08 Mar 2017
Posty: 1

Post Odpowiedz z cytatem
ja lubie indyka zapiekanego w calosci Smile

_________________
Adres www
Sro Mar 08, 2017 19:13 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Odwiedz strone autora
Elakalea
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 03 Mar 2017
Posty: 15

Post Odpowiedz z cytatem
Fajny przepis, z chęcią wypróbuję. Ja w miarę możliwości zawsze mięso z kurczaka zastępuje tym indyczym, bo, według obiegowej opinii, indycze nie jest tak faszerowane chemią i antybiotykami.
Czw Mar 09, 2017 15:03 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
iwonkao
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 20 Sie 2012
Posty: 77

Post Odpowiedz z cytatem
Llubie ogolnie drob chociaz powiem Wam ze indyka nigdy zbytnio nie lubilam. Ni wiem czemu. Niby umiem go przygotowywac jednak mieso z kury czy z kaczki o wiele bardziej trafia w moj gust.

Jedyne co z indyka autentycznie mi smakuje to pasztet:
https://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-domowy-z-indyka

Smaczny oraz bardzo latwy w przygotowaniu. Poza tym mozna jesc go spookjnie przez kilka dni po przyrzadzeniu.

Pon Kwi 03, 2017 09:53 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Melania
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 14 Gru 2016
Posty: 14

Post Odpowiedz z cytatem
Ja też wolę indyka od kurczaka, jest bardziej delikatny, a dobrze przyrządzony potrafi być bardzo soczysty.

_________________
Szczęśliwi Ci, którzy nie liczą czasu.
Pon Kwi 03, 2017 14:43 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
karolina133
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 15 Maj 2017
Posty: 4

Post Odpowiedz z cytatem
Świetny przepis Smile muszę go wypróbować
Pon Maj 15, 2017 08:39 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Odwiedz strone autora
Wyswietl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum SameBaby.com Strona Glówna » Żarcie, Żarło, Żarełko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie mozesz pisac nowych tematów
Nie mozesz odpowiadac w tematach
Nie mozesz zmieniac swoich postów
Nie mozesz usuwac swoich postów
Nie mozesz glosowac w ankietach