Forum SameBaby.com Strona Glówna
RejestracjaSzukajFAQUzytkownicyGrupyZaloguj
Szukam dobrego przepisu na founde

 
Odpowiedz do tematu    Forum SameBaby.com Strona Glówna » Żarcie, Żarło, Żarełko Zobacz poprzedni temat
Zobacz nastepny temat
Szukam dobrego przepisu na founde
Autor Wiadomosc
Aniaim
Gaduła
Gaduła


Dolaczyla: 24 Wrz 2002
Posty: 728
Skad: Wrocław

Post Szukam dobrego przepisu na founde Odpowiedz z cytatem
Pomóżcie proszę, szukam przetestowanego pzrepisu na founde, ale robionego samemu, nie kupowanego gotowego zestawu. Sama robiłam parę razy ale nie zawsze wychodzi dobre, raz po dodaniu wi¶niówki wręcz mi się zważyło.



_____________________________________________
z całuskami Niania




_________________
Wink
Sro Sty 15, 2003 12:15 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Wyslij email Numer ICQ
Iwona
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 19 Lip 2002
Posty: 16574

Post Odpowiedz z cytatem
Aniaim, mam ksi±żkę kucharska z tym czym¶ Jak poczekasz chwilkę to co¶ poprzepisuję, ale sama nie robiłam!!! Chcesz?



_____________________________________________
Pozdrowionka - Iwonka



¦lub Iwony i Roberta




_________________
Serdeczno�ci Smile


Sro Sty 15, 2003 12:17 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Iwona
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 19 Lip 2002
Posty: 16574

Post Odpowiedz z cytatem
O jej tego jest z 35 stron, s± różne: z mięsa i drobiu,na bulionie, z sera, rybackie, z owoców morza, regionalne (hihihi, z którego regionu?), z Dalekiego Wschodu, i deserowe. Hihihihi! na które masz ochotę?



_____________________________________________
Pozdrowionka - Iwonka



¦lub Iwony i Roberta




_________________
Serdeczno�ci Smile


Sro Sty 15, 2003 12:25 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Aniaim
Gaduła
Gaduła


Dolaczyla: 24 Wrz 2002
Posty: 728
Skad: Wrocław

Post Odpowiedz z cytatem
Iwonka jeste¶ wielka, jak masz ochotę i chwilkę to poproszę te z serem i drobiem, no i może z mięskiem.



_____________________________________________
z całuskami Niania




_________________
Wink
Sro Sty 15, 2003 12:36 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Wyslij email Numer ICQ
Iwona
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 19 Lip 2002
Posty: 16574

Post Z sera! Odpowiedz z cytatem
piszę co tu jest napisane, ale połowę nazw nie znam hehehe, dobre!

Fondue z rebloszonem
1 kg sera rebloszon
50 ml białego wina
2 łyżki stołowe brandy
2 z±bki czosnku
2 łyżki stołowe m±ki kukurydzianej
1/2 lekko czerstwego wiejskiego chleba
8 ziemniakó
4 grube plastry szynki sabaudzkiej (ale wymy¶laj±!!!)
¶wieżo zmielony pieprz

1. Umyć ziemniaki i upiec w łupinach owinięte w folię aluminiow± lub ugotować na parze. Poci±ć w kostkę
2. Obrać ser i pokroić w cienkie plastry.
3. Obrać i przepołowić z±bki czosnku i natrzeć wnętrze garnka. Wlać wino i brendy, ogrzać na małym ogniu. Gdy płyn zacznie drgać mieszaj±c drewnian± łopatk± wkładać powoli ser. Obficie popieprzyć. Gdy zawarto¶ć garnka nabierze konsystencji jednolitego kremu, dodać m±kę kukurydzian±, jeszcze chwilę mieszać, potem postawić na podgrzewaczu, od czasu do czasu lekko zamieszać.
4 Chleb pokroić na małe kostki
5 Szynkę na kostki też
Nabijać na widelec do fondue kostkę chleba, ziemniaka i szynki zanurzać w serze.


a resztę to będę pisała po krótce

Sabaudzkie fondue z ziołam

40 ml białego, wytrawnego wina
600 g utartego sera (fryburski, ementaler i comte zmieszane)
2 z±bki czosnku
¶wieżo zmielony pieprz
! szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka stołowa m±ki kukurydzianej
czerstwy chleb dobrej jako¶ci
siekane ¶wieże zioła (szałwia, estragon, szczypiore, pietruszka itp)

Wszystko od czosnku po ser tak samo jak u góry, na sam koniec w ostatnim momencie dodajemy zioła itd.

Fonduta

300 g sera provolone
300 g sera gorgonzola
200 g pieczarek
120 ml mleka
2 jajka
10 g masła
pieprz
120 ml musuj±cego białego wina
nieco czerstwa bagietka

Garnek do fondue wstawiamy do większego z wod± i stawiamy na małym ogniu. Do garnka do fondue wsypujemy starte sery, stapiamy. Ubić jajka z mlekiem, wlać powoli do garnka z serami. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, pieprz, grzyby (wcze¶niej pokrojone w plasterki) i wino.
Kiedy masa stanie się jednolita ustawiamy na podgrzewaczu itd.

Fondue z papryk±

1 strak czerwonej papryki
1 zabek czosnku
10 g masła
500 g sera appenzell
20 ml wytrawnego białego wina
100 g ¶mietany
2 łyżki stołowe m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
natarte czosnkiem grzanki

Paprykę pokroić na mał± kostke
W małym rondelku stopić masło i nieco podsmażyć rozcięty czosnek i paprykę
W garnku do fondue podgrzać wino i ¶mietanę. Małymi porcjami dodawać ser i tak podgrzewać ci±gle mieszaj±c. W małej ilo¶ci wody rozrobić m±czkę ziemniaczan± i wlać do garnka. Dobrze wymieszać, dodać przyprawy i paprykę z czosnkiem. Ustawić garnek na podgrzewaczu itd.


Uwaga! nie chce mi się błędów poprawiać!!!
Reszta jutro, ok?



_____________________________________________
Pozdrowionka - Iwonka



¦lub Iwony i Roberta




_________________
Serdeczno�ci Smile


Sro Sty 15, 2003 13:07 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Aniaim
Gaduła
Gaduła


Dolaczyla: 24 Wrz 2002
Posty: 728
Skad: Wrocław

Post Odpowiedz z cytatem
o rany jestem pod wrażeniem, kiedy ja je przetestuję. Wilekie dzięki, pewnie że reszta może być jutro.



_____________________________________________
z całuskami Niania




_________________
Wink
Sro Sty 15, 2003 14:09 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Wyslij email Numer ICQ
knall
Zadomowiona
Zadomowiona


Dolaczyla: 04 Maj 2017
Posty: 473

Post Odpowiedz z cytatem
bardzo ciekawy przepis
altany ogrodowe kryte strzechÄ…
Sro Sty 03, 2018 13:08 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Odwiedz strone autora
Wyswietl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum SameBaby.com Strona Glówna » Żarcie, Żarło, Żarełko Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie mozesz pisac nowych tematów
Nie mozesz odpowiadac w tematach
Nie mozesz zmieniac swoich postów
Nie mozesz usuwac swoich postów
Nie mozesz glosowac w ankietach