Forum SameBaby.com Strona Glówna
RejestracjaSzukajFAQUzytkownicyGrupyZaloguj
Kolacja dla rodziców

 
Odpowiedz do tematu    Forum SameBaby.com Strona Glówna » Żarcie, Żarło, Żarełko Zobacz poprzedni temat
Zobacz nastepny temat
Kolacja dla rodziców
Autor Wiadomosc
kasiek
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 11 Paz 2002
Posty: 16791

Post Kolacja dla rodziców Odpowiedz z cytatem
Chciałam zrobic pierwsza kolacje dla moich rodzicow z okazji awansu w pracy oraz cos w stylu parapetowy. Nie mam pojecia co zrobic na kolacje. Moi rodzice lubia troszke bardziej wymyslne dania, lubia wloska kuchnie, grecka....Macie jakies pomysly?

Obawiam sie ze moje ukochane pomidory z mozarella to juz u nas zbyt oklepane danie Sad


Jestem lekko zalamana - nie mam na to kompletnie czasu i stwierdzilam ze chyba zamowie jakis catering Smile)))))

_________________




Wto Lip 01, 2003 09:56 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Wyslij email
anki
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 16 Lut 2003
Posty: 25923
Skad: Sthlm

Post Odpowiedz z cytatem
Ja bym proponowala np: przystawke ze szparagow pieczonych w panceccie z rozmarynem. Na danie glowne saltimbocca (wiem, powtarzam sie, pisalam tu juz o tym daniu pare razy, ale jest to na prawde niezawodne danie). A na deser creme brulee, albo owoce letnie w galaretce na winie musujacym. Na danie glowne mam jeszcze inny pomysl: piersi kurczaka w grzybach i sosie z bialego wina ze swiezym tymiankiem. Wszystko co wymienilam to dania proste w wykonaniu Smile Jako dodatek do dania glownego proponuje risotto,ale jesli to za duzo roboty to np ziemniaki pieczone z parmezanem albo z rozmarynem.
Jesli cos cie zaineresuje to napisz - podam przepis.
Wto Lip 01, 2003 10:03 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
anki
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 16 Lut 2003
Posty: 25923
Skad: Sthlm

Post Odpowiedz z cytatem
Jesli ma to byc kolacja dla wiekszej ilosci osob to zdecydowanie polecam te piersi z kurczaka i owoce w winie musujacym. Proste i latwo to zrobic w wiekszej ilosci!
Wto Lip 01, 2003 10:05 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
kasiek
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 11 Paz 2002
Posty: 16791

Post Odpowiedz z cytatem
a podalabys mi przepisy na te dania glowne? brzmi super

_________________




Wto Lip 01, 2003 10:09 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Wyslij email
anki
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 16 Lut 2003
Posty: 25923
Skad: Sthlm

Post Odpowiedz z cytatem
Oto przepis na piersi z kurczaka z grzybami (proporcje na 2 osoby):


2 filety z kurczaka (ok 200g kazdy)
garsc suszonych grzybow, najlepiej prawdziwkow
250 g swiezych grzybow, mieszanych, najlepiej zeby to nie byly zwykle pieczarki, bo sa zupelnie bez smaku - grubo pokrojone
spory kieliszek wytrawnego bialego wina
3 lyzki masla
garsc swiezego tymianku
2 zabki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki

Zaczynasz od przykrojenia 2 duzych platow folii aluminiowej i ulozenia ich jeden na drugim na blasze. Brzegi Z trzech stron zwijasz ze soba tak zeby sie razem trzymayly i byly szczelne, z czwartej strony zostawiasz "kieszonke". Nagrzej piekarnik do 225 stopni.
A skladniki... mieszasz po prostu ze soba. Wszystkie, jak leci (kurczaka mozesz pokroic na 2-3 kawalki jesli chcesz) w misce. Posol, popieprz i wloz do foliowej kieszonki. Postaw blache na ok 1 minute na kuchence na sporym ogniu, a potem wstaw do piekarnika na ok 25 minut.
Jesli zwiekszasz porcje to przede wszystkim zwieksz ilosc kurczaka. Jesli jest tego znacznie wiecej to rozdziel to do kilku foliowych kieszonek bo ci sie folia rozleci.

Risotto:
Potrzeby jest ryz avorio. Znajdziesz w supermarketach, na pewno jest w bomi. Do tego bulion, maslo, parmezan, biale wino, drobno posiekana cebulka i oliwa z oliwek.
Najpierw musisz zeszklic (ale nie zbrazowic!) cebulke na oliwe, dodac do tego ryz (ok 400 g na 6 osob) i i intnsywnie mieszac az zobaczysz ze caly ryz sie zeszklil. Ryz nie moze nabrac koloru - musi sie zrobic taki jakby przezroczysty. To trwa ok 2-3 minuty. Caly czas mocno mieszasz. Potem zaczynasz dodawac plyny - wino i bulion. ALE POWOLI! Po trochu, kilka lyzek za jednym razem. Tylko tyle zeby ryz sie odkleil od dna, zeby plyn podszedl do powierzchni. Dlatego wazne jest zeby powierzchnia garnka, a najlepiej wysokiej patelni w ktorej to robisz byla raczej duza. No i teraz tak dodajesz tego bulionu i wina po trochu i mieszasz - ok 20 min., pol godziny moze. Musi to napbrac papkowatej, lekko plynnej konsystencji. W miedzyczasie mozesz przyprawic - sola i pieprzem. Ryz nie mzoe sie rozgotowac, musi byc al dente. Po koniec dodajesz duzo utartego parmezanu i maslo.

Ziemniaki (nie mlode) kroisz w osemki, wrzucasz na wrzatek i gotujesz ok 4 minuty. Odcedzasz. Samrujesz balche oliwa z oliwek, wrzucasz na nia ziemniaki, obficie polewasz oliwa, posypujesz sola i pieprzem i rozmarynem albo parmezanem- Jesli rodzice lubia czosnek to bierzesz kilka nieobranych zabkow, walisz w nie piescia albo tluczkiem zeby sie lekko rozwalily i wkladasz miedzy ziemniaki - nabiora wowczas czosnkowego aromatu, ale nie beda nachalnie walily czosnkiem. I siup do piekarnika na maksimum i jak najwyszej. Pod koniec mozesz wlaczyc grill, zeby nabraly ladnego koloru.
A! Jesli posypujesz parmezanem to nie za szybko. Najpirw wrzuc do pikarnika bez sera i jak zaczna nabierac koloru to dodaj parmezam, bo inacej serek sie sfajczy i bedzie smrodek...
Wto Lip 01, 2003 10:36 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
anki
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 16 Lut 2003
Posty: 25923
Skad: Sthlm

Post Odpowiedz z cytatem
Do risotta wina tak na oko - okolo 1 kieliszek, a bulionu (nie za mocnego, zawsze mozna posolic) ok litr, ale ile dokladnie tosie okaze w trakcie gotowania ile ryz "wessie".
Wto Lip 01, 2003 10:39 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
kasiek
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 11 Paz 2002
Posty: 16791

Post Odpowiedz z cytatem
brzmi super !!! a saltimbocca ? co to jest?

_________________




Wto Lip 01, 2003 11:41 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc Wyslij email
anki
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 16 Lut 2003
Posty: 25923
Skad: Sthlm

Post Odpowiedz z cytatem
To cienko ukrojone sznycle cielece na ktorych uklada sie plasterek szynki parmenskiej i spory listek swiezej szalwii. Przetyka sie to wykalaczka - zeby sie trzymalo i smazy szybko na masle. Podlewa bialym winem i juz.
Wto Lip 01, 2003 12:00 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
anki
Baba na odwyk!
Baba na odwyk!


Dolaczyla: 16 Lut 2003
Posty: 25923
Skad: Sthlm

Post Odpowiedz z cytatem
Za saltimbocca jest tylko taka sprawa, ze produkty musza byc idealnej jakosci i grubosci - cielecinka musi byc swieza, pokrojona u rzeznika na plastry nie grubsze niz 5mm, lekko rozbite najlepiej dlonia, o nie za duzej powierzchni bo ciezko bedzie przewracac. Szynka oczywsice cieniutka no i szalwia musi byc swieza. Patelnia rozgrzana, ale nie za mocno, tak srednio mocno bym powiedziala. Smazyc nalezy max 2 minty z kazdej strony. Potem zdjac z patelni, trzymac w cieple, a na patelnie wlac kieliszek bialego wytrawnego wina (Est Est Est pasuje tu znakomicie, powinno byc wytrawne o wyrazistym smaku) i ze 2 lyzki masla. Trzepaczka wymieszac skaldniki z tym co osadzilo sie po smazeniu na patelni (sos nie wyjdzie w zadnym wypadku zawiesisty ale o to chodzi), szybko wlozyc do tego sznycle, podgrzac ok 1/2 minuty i podawac. Jesli tych sznycli jest wiecej to trzeba to wszystko robic na kilka patelni albo porcjami.
Wto Lip 01, 2003 12:31 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
molly83
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 30 Lis 2017
Posty: 15

Post Odpowiedz z cytatem
A skąd jesteś? Bo jeśli zależy Ci na tym, żeby mieć produkty najwyższej jakości ze spożywczego czy warzywniaka, a przy okazji zaoszczędzić trochę czasu, to pomyśl i skorzystaniu z Szopi.pl https://szopi.pl/. Działają w Krakowie, Warszawie i Wrocławiu. Zrealizują zakupy gdzie będziesz chciała - na stronie mają całą listę sklepów. Szoper wybierze najlepsze produkty i przywiezie Ci je do domu.
Sro Gru 27, 2017 09:54 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
maniaczka
Cichutka
Cichutka


Dolaczyla: 26 Paz 2017
Posty: 53

Post Odpowiedz z cytatem
kompleksowa realizacja wydarzeń Kraków polecam znaleźć coś takiego problem z głowy
Sro Gru 27, 2017 11:58 Zobacz profil autora Wyslij prywatna wiadomosc
Wyswietl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum SameBaby.com Strona Glówna » Żarcie, Żarło, Żarełko Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie mozesz pisac nowych tematów
Nie mozesz odpowiadac w tematach
Nie mozesz zmieniac swoich postów
Nie mozesz usuwac swoich postów
Nie mozesz glosowac w ankietach