Autor |
Wiadomosc |
Iwona
Baba na odwyk!

Dolaczyla: 19 Lip 2002 Posty: 16574
|
|
|
|
tort na 1-sze urodziny Karolinki (napis krzywy i w dodatku troszke uszkodzony przez Martynke):
i tort na moje urodziny na spodzie rafaello Mordki

_________________ Serdeczno�ci
 |
|
Sob Gru 09, 2006 01:32 |
|
 |
anet@
Baba na odwyk!

Dolaczyla: 24 Maj 2004 Posty: 5966
|
|
|
|
nasza Galeria ma juz 69 stron i pomyslalam sobie, ze strasznie ciezko cos tutaj znalezc.
mam nadzieje, ze nie macie nic przeciwko zalozeniu nowych, podzielonych na konkretne rodzaje potraw?
wrzucilam dwie fotki do kategorii: "dania miesne" i "przystawki, zakaski".
kto nastepny? 
_________________ "Ciesz się każdym dniem, tak młoda jak dzi¶ nie będziesz już nigdy" ;P
pozytywnie-bo-pięknie-jest
bo-zycie-ma-smak |
|
Nie Gru 10, 2006 05:03 |
 |
 |
Frania
Baba na odwyk!

Dolaczyla: 06 Lip 2004 Posty: 15126 Skad: USA |
|
|
Nie Gru 10, 2006 21:48 |
 |
 |
mgielka88
Cichutka

Dolaczyla: 14 Kwi 2006 Posty: 74 Skad: Rzeszów |
|
|
|
Upiekłam w sobotę tort pomarańczowo brzoskwiniowy z petitakami na wierzchu....nie pamiętam czyj przepis...znalazłam go tu w tym w±tku....polecam bo jest przepyzny..szczególnie masa z soku pomarańczowego.
Miniam i dziękiiiii
|
|
Pon Gru 11, 2006 12:46 |
 |
 |
Frania
Baba na odwyk!

|
|
Pon Gru 11, 2006 15:47 |
 |
 |
K@rol@
Zadomowiona

Dolaczyla: 12 Wrz 2005 Posty: 682 Skad: ¶l±sk |
|
|
|
Zupa Ańlałf (piszę jak sie mowi)
PRZEPIS:
baza jest rosol i do niego dodaje sie roztrzepane jajko z lyzka maki i wlewa sie ta mieszanke do rosołu (jajko sie scina tworzac tzw "kluseczki"); mozna takze do zupy zetrzec na grubych oczkach marchewke , dodac por oraz pietruszke ZYCZE SMACZNEGO 
Pon Gru 11, 2006 16:53 |
|
 |
mgielka88
Cichutka

|
|
|
W takim razie dziękuję bezpo¶rednio autorce ... pysio było... 
|
|
Wto Gru 12, 2006 12:03 |
 |
 |
mgielka88
Cichutka

|
|
|
PRZEPIS:
baza jest rosol i do niego dodaje sie roztrzepane jajko z lyzka maki i wlewa sie ta mieszanke do rosołu (jajko sie scina tworzac tzw "kluseczki"); mozna takze do zupy zetrzec na grubych oczkach marchewke , dodac por oraz pietruszke ZYCZE SMACZNEGO [/quote]
Czy to nie s± po prostu lane kluski??????? Tak to się u nas nazywa (lub lane ciasto), dodawane do rosołu, pomidorowej i innych zup zamiast makaronu
|
|
Wto Gru 12, 2006 12:05 |
 |
 |
K@rol@
Zadomowiona

Dolaczyla: 12 Wrz 2005 Posty: 682 Skad: ¶l±sk |
|
|
|
 |  | PRZEPIS:
baza jest rosol i do niego dodaje sie roztrzepane jajko z lyzka maki i wlewa sie ta mieszanke do rosołu (jajko sie scina tworzac tzw "kluseczki"); mozna takze do zupy zetrzec na grubych oczkach marchewke , dodac por oraz pietruszke ZYCZE SMACZNEGO  |
Czy to nie s± po prostu lane kluski??????? Tak to się u nas nazywa (lub lane ciasto), dodawane do rosołu, pomidorowej i innych zup zamiast makaronu[/quote]
moliwe ale u mnie w domu robi sie tak tylko z rosolem!!
Sro Gru 13, 2006 12:46 |
|
 |
puella
Rozkręca się

Dolaczyla: 04 Sie 2004 Posty: 141 Skad: Toruń/ŁódĽ |
|
|
|
 |  |  |  | PRZEPIS:
baza jest rosol i do niego dodaje sie roztrzepane jajko z lyzka maki i wlewa sie ta mieszanke do rosołu (jajko sie scina tworzac tzw "kluseczki"); mozna takze do zupy zetrzec na grubych oczkach marchewke , dodac por oraz pietruszke ZYCZE SMACZNEGO  |
Czy to nie s± po prostu lane kluski??????? Tak to się u nas nazywa (lub lane ciasto), dodawane do rosołu, pomidorowej i innych zup zamiast makaronu |
U nas jest podobnie, a wlasciwie tak samo - sa to po prostu lane kluski przewaznie na rosol i pomidorowa. Zdarza sie tez czasem takie kluseczki "wrzucac" na mleko 
Sro Gru 13, 2006 14:02 |
 |
 |
Frania
Baba na odwyk!

|
|
Pia Gru 22, 2006 04:45 |
 |
 |
anet@
Baba na odwyk!

|
|
|
|
zupa wyglada pysznie wrzuc przepis.
ja ostatnio robilam z selera naciowego ale mi fota nie wyszla
Frania, mialysmy juz tutaj nie dodawac fotek 
_________________ "Ciesz się każdym dniem, tak młoda jak dzi¶ nie będziesz już nigdy" ;P
bo-zycie-ma-smak |
|
Pia Gru 22, 2006 04:56 |
 |
 |
Frania
Baba na odwyk!

|
|
|
Nie wiem, gdzie dodac zupe, dlatego tu wpisalam. A przepis? Na oko.
Podsmazylam cebule, ziemniaka i marchewke (malo marchewki). Dodalam rozyczki brokul, i bulion warzywny. Zmiksowalam, zaciagnelam mlekiem z maka. Sol i pieprz bialy do smaku. Podalam jak widac z crutons i zielona pietruszka. Nastepnym razem wmiksuje troche pietruszki do srodka zupy. 
|
|
Pia Gru 22, 2006 05:01 |
 |
 |
anet@
Baba na odwyk!

|
|
|
|
 |  | Nie wiem, gdzie dodac zupe, dlatego tu wpisalam. A przepis? Na oko.
Podsmazylam cebule, ziemniaka i marchewke (malo marchewki). Dodalam rozyczki brokul, i bulion warzywny. Zmiksowalam, zaciagnelam mlekiem z maka. Sol i pieprz bialy do smaku. Podalam jak widac z crutons i zielona pietruszka. Nastepnym razem wmiksuje troche pietruszki do srodka zupy.  |
nowy watek zaloz 
bo-zycie-ma-smak |
|
Pia Gru 22, 2006 07:57 |
 |
 |
i-ka
Baba na odwyk!

Dolaczyla: 27 Wrz 2003 Posty: 5905 Skad: nowy jork |
|
|
|
 |  |  |  | Nie wiem, gdzie dodac zupe, dlatego tu wpisalam. A przepis? Na oko.  |
nowy watek zaloz  |
I nazwij Galeria potraw - zupy:) Anet@ - dobry pomysl, bo ten watek sie tak rozrosl, ze nic znalezc nie mozna..
|
|
Pia Gru 22, 2006 12:08 |
 |
 |
Frania
Baba na odwyk!

|
|
|
Zrobione, tylko Agee nam musi dokleic. 
|
|
Pia Gru 22, 2006 14:57 |
 |
 |
mgielka88
Cichutka

|
|
|
Zrobiłam placka Pijane biszkopciki.....wyszedł super tylko ze mi masa nie zgęstniała więc poszła do wc ale za to zrobiłam na szybko masę Frani z torciku pomarańczowo brzeskwiniowego (t± z soku pomarańczowego). Dałam pod masę brzoskwinie i wyszło...pysio...
winny i pomaranczowy.....
Ale dlaczego mi ta masa nie zgęstniała??????
|
|
Czw Sty 04, 2007 15:51 |
 |
 |
Agee
Adminka

Dolaczyla: 31 Maj 2002 Posty: 12070 Skad: ju es ej |
|
|
|
Dymka ja dopiero teraz zauwazylam, ze polecasz moja saladke, jest mi niezmiernie milo, ze Ci smakuje
a poniewaz link nie dziala wiec wklejam przepis:
saladka ze szparagami
Skladniki:
1 glowka salaty takiej targanej z czerwonymi koncowkami (red leaf lettuce)
5 lyzki oleju roslinnego
szparagi ( ile kto woli, moze byc cala wiazka )
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
4 ugotowane na twardo jajka
2 lyzki octu ( czerwonego najlepiej )
1.5 lyzeczki cukru
1.5 lyzeczki musztardy
sol i pieprz
mozna dodac ugotowane najlepiej na parze krewetki jesli ktos lubi
Na malym ogniu podgrzac na patelni 2 lyzki oleju, wrzucic do niego pokrojone szparagi i pokrojone w kostke papryki i podsmarzac az wszystko troszeczke zmiekknie ( okolo 5-10 min )
W garku osobno podgrzac 3 lyzki oleju z octem, cukrem, musztarda sola i pieprzem i zmieszac wszystko razem.
Potem pokroic ugotowane na twardo jajka w kosteczke, salate potargac ( nie kroic) dodac szparagi z papryka, sos z musztardy i wszystko razem wymieszac.
Salatka gotowa.
Sro Sty 31, 2007 20:08 |
|
 |
LubieLadneRzeczy
Cichutka

Dolaczyla: 16 Wrz 2015 Posty: 16
|
|
|
|
Brzmi naprawdę dobrze, zwłaszcza z tymi krewetkami : ) Ale będę grammar nazi, sałatkę!
_________________ Plotę kable w oplocie i zawieszam żarówki dekoracyjne dla imindesign! |
|
Sro Wrz 23, 2015 12:58 |
|
 |
|